Pikapelin joukkueSM-kisat olivat Ilmajoella. Ne on nyt pelattu. Mukana oli 157 joukkuetta eli 628 pelaajaa ynnä huoltojoukot ja toimitsijat.
"Poika" matkasi taas Turkuun, TuTS 1 vei voiton. TammerShakki 1 jäi hopealle ja Vammalan Shakkikerho 1 sai pronssimitalin vertailupisteiden perusteella. Epäonninen espoolainen Matinkylän Shakkikerho 1 jäi neljänneksi.
Pohjois-Suomen shakkipiiri oli varsin hyvin edustettu. Mukana oli Oulun Shakkiseurasta 3, Shakkilaaksosta 2 ja Raahen Linnoituksesta 1 joukkue(etta). OSS sai kaksi joukkuetta finaaliin eli M-ryhmään, RaahLi pääsi 1. sijoitusryhmään sekä OSS 3 ja Shlaakso1 2. sijoitusryhmään.
Vaasasta oli 5 ja Kokkolasta 2 joukkuetta.
RaahLi voitti ryhmänsä ja Shlaakso 1 oli ryhmässään toinen vain pisteen verran 1. sijan (MatSk 3) takana. Shlaakson 2. joukkue pelasi 5. ryhmässä ja sijoittui siinä seitsemänneksi.
Tarkat tulostiedot ovat jo osoitteessa http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/jbl11t.htm
Tunnelma oli hyvä, pelipaikka sopiva, toimitsijat ja huoltohenkilöt ystävällisiä ja palvelualttiita, vain paikan päällä seurattavaa ajantasaista tulospalvelua hieman kaivattiin. (Sekään ei liene iso puute näin nettiaikana, tiedot olivat netissä hyvin pienellä viiveellä)
11 kommenttia:
OSS:llä ei mennyt putkeen joukkueiden kokoaminen:
12. TSY 1 55 (31, 11)
Roope Kiuttu 19
Antti Laato 9
Jaakko Oksa 13
Samuli Laato 14
13. OSS 1 54.5 (26, 10)
Frans Valli 8
Osmo Kauppila 15.5
Aleksi Wallin 15
Dietmar Vinke 16
Onnea kuitenkin OSS:lle hyvästä suorituksesta. 1-joukkue sijalla 13, 2-joukkue sijalla 27 ja 3-joukkue sijalla 84.
******************************
Epäkohtana pitäisin sitä, että joukkuepikashakin SM:ssä pelaaja saa edustaa mitä kerhoa tahansa, esim. OSS 2:
27. OSS 2 35.5 (12, 5)
Anssi Takalo-Eskola 10.5
Teemu Kilpi 12
Riku Hietala 9
Juho Kallio 4
Käytännössä tämä tapahtuu siten, että viimeistään joukkuepikashakin pelipaikalla maksetaan seuranvaihtomaksu SKSL:lle, ja pelioikeus on OK. Jos pelaaja ei halua jäädä kisojen jälkeen edustamaan uutta seuraansa, niin heti kisojen jälkeen uusi seuranvaihtomaksu, ja jälleen asiat on OK.
Sääntökirja sanoo seuraavaa:
”… . Muulloin pelaaja saa oikeuden edustaa uutta seuraansa joukkuekilpailussa oltuaan seuran jäsenenä vähintään kolme kuukautta, elleivät asianomaiset seurat sovi lyhyemmästä ajasta.”
Mutta joukkuepikashakin SM:ssä pelkästään seuranvaihtomaksun suorittaminen riittää seuranvaihdon perusteeksi.
Muissa urheilulajeissa seuroille, seurojen vaihdoille ja säännöille annetaan asiaan kuuluva arvostus. Esim. Suomen Hiihtoliiton säännöissä todetaan mm. seuraavaa:
A. 8 §:
Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Kilpailukausi on marraskuun ensimmäisestä päivästä seuraavan lokakuun viimeiseen päivään kestävä 12 kuukauden jakso.
C. 6 §:
Voidakseen osallistua kilpailuun on urheilijan kuuluttava jäsenenä seuraan. Hän saa kuulua useampaan seuraan ja on oikeutettu eri lajeissa edustamaan eri seuroja. Kilpailukauden aikana saa urheilija edustaa lajikohtaisesti vain yhtä liiton jäsenseuraa. Kuitenkin 1.5. - 31.8. välisenä aikana liittoon asianmukaisesti ilmoitettu seuran vaihto tulee voimaan heti, kun se on liitossa kirjattu. Muuten vain siinä tapauksessa, että koti-, työ- tai opintopaikka kilpailukauden aikana muuttuu, voi urheilija entisen seuransa puoltamana ja liitolle tehtävällä hakemuksella vaihtaa kesken kilpailukauden toiseen seuraan.
Tulospalvelu oli ja on erinomainen, kun MM on mukana remmissä. Tulostaulukot ovat niin tarkat, että niistä saa tutkimalla selville jopa pelaaja vs pelaaja-tulokset. Esim. VSS_1:n ykköspöytä (Roman Hautala) oli saanut 0 Shlaakso_1:n ykköspöytää (Tapio Lauronen) vastaan.
Tämän vuoden joukkueblixtien arvosanaksi annan 10-.
Miinus tuli siitä, että kohtuullisen helposti toteutettava järjestäjien hoitama nettiseuranta (pari läppäriä mokkulalla, pari videotykkiä ja hiukan valkoista seinää) puuttui.
Eli MaSalta ja KurVilta melekeen kympin suoritus!
Ripen mielestä Roopen kisojen ajaksi tekemä seuranvaihto on hyväksyttävää mutta mun ei?
Atelle. Esimerkkinä kisojen aikaisesta seurojen vaihdosta otin ensin Roopen ja sitten Aten. Mutta tämä on ollut maan tapa jo pitkän aikaa, tuossa ei ole mitään kummallista eikä ihmeteltävää.
Nopean shakin joukkue-SM:ssä maan tapana muuten on, että pelaaja saa edustaa mitä seuraa tahansa ja mitään seuranvaihtomaksuja ei tarvitse suorittaa.
Olin jo aikeissa poistaa kommenttini, sillä minun tehtäviini ei kuulu arvuutella kenenkään pelaajan uusia seuroja. Mutta uusimman Pelo-listan mukaan Roope ei pelaa ensi talvena JSM:ää TSY:n joukkueessa ja Ate ei pelaa JSM:ää OSS:n joukkueessa.
Toivo Pudaksen Ilmajoella kuvaamia videoita:
TuTS 1 - OSS 1:
http://www.youtube.com/watch?v=tOitTpHPLTA&feature=uploademail
OSS 1 - SalSK 1:
http://www.youtube.com/watch?v=nYn9xJnJfE0&feature=uploademail
AS - TSY 1:
http://www.youtube.com/watch?v=YGVPy0WjKvI&feature=uploademail
Yleiskuvaa 4- ja 5-ryhmistä, mm. Pauli Kiviaho ja Vesa Leskinen, KokkSK 2, Jouko Viljanen katsojana, SeinSK 3 (5:40), Shlaakso 2 (5:45), ym.:
http://www.youtube.com/watch?v=nj5vb0t7raQ&feature=uploademail
"Helppo" seuranvaihto ainakin mahdollistaa useamman pelaajan osallistumisen kisoihin. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa 5 seuralta on pelaajia seuraavasti:
A 3 pelaajaa
B 7 pelaajaa
C 3 pelaajaa
D 6 pelaajaa
E 1 pelaaja
Yhteensä siis 20 pelaajaa, joista saadaan siis seuravaihdoilla 5 joukkueilla. Ilman seuravaihtoja saadaan vain 2 joukkuetta: B ja D.
Esimerkki oikeasta elämästä: Raahessa 2008 Raahen 4-joukkueesta puuttui 2 pelaajaa ja Sh-77:sta oli tulossa kisoihin vain 2 pelaajaa. Ilman seuravaihtomahdollisuutta 4 innokasta pelaajaa olisi siis jäänyt rannalle, mutta seuravaihdon myötä kaikki 4 saivat pelata täyden kisan.
Samapa tuo minulle, miten pelaatte.
En kuitenkaan ymmärrä sitä, ettei muka riitä pelaajia jossain kerhossa. Monet lähinnä sunnuntaipelaajiksi luokiteltavat pelaajat lähtevät mielellään pelaamaan JSM:ää, blixtejä ja muita joukkuekisoja, koska he pitävät kunnia-asiana pelata joukkueissa. Siinä pelatessa he sitten oppivat uutta. Jonkun vain pitäisi älytä/uskaltaa pyytää kavereita pelaamaan. Mutta monet shakkiseurat ovat niin sisäänpäin lämpiäviä, ettei haluta tuntea muita kuin iänikuisia blixtikavereita.
Aikoinaan itse liityin kerhoon, jossa yksi ainoa 5-henkinen JSM-porukka koottiin niistä pelaajista, jotka olivat edellisissä seuran blixtiharjoituksissa pelaamassa. Sitten aloin itse kokoamaan JSM-joukkueita, ilmoitin kaksi JSM-joukkuetta ja helposti sain joukkueet kasaan. Meni pari vuotta ja en enää itse mahtunut kahteen JSM-joukkueeseen, kun kohteliaasti annoin tilaa. Niinpä ilmoitin kolmannen JSM-joukkueen. Meni pari vuotta ja en enää itse mahtunut kolmeenkaan JSM-joukkueeseen, kun kohteliaasti annoin tilaa. Minulla oli sellainen systeemi, että aina kun kerhon ovesta astui uusi shakista kiinnostunut henkilö sisään, niin pyysin heti JSM-joukkueisiin pelaamaan. Lähes poikkeuksetta kaikki lähtivät mielellään pelaamaan JSM:ää ja muitakin joukkuekisoja.
Kysymyshän tässä ei siis ole siitä, ettei kerhossa riittäisi pelaajia vaan siitä, että kaikille pelaajille ei riitä joukkueita, jos pelaajia on ei-neljällä-jaollinen määrä (tilastollisesti tapahtuu 3 kertaa 4 tapauksesta).
Selolistalla on 125 OSSin pelaajaa. Vaikka nämä kaikki tulisivat joukkueblixteihin, jäisi kuitenkin 1 pelaaja, jolle pitäisi etsiä pelipaikka muista joukkueista.
Korjaus ylle: Pelkällä kuninkaallakin voi pikapeleissä voittaa. Tämän vuoden blixtivihkosessa luki erikseen sääntöjen kohdalla "Virhesiirrolla häviää heti, vaikka toisella olisi vain kuningas ja lisäksi aika loppu".
Nyt sitten tarinan konnat selvisivät: Peltomaa, pahamaineiset Laurosen veljekset, ATE ja Roope haluaisivat ottaa Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan shakkijoukkueet hallintaansa. Samaa mieltä Ripen kanssa, että tuo kopla ei saa onnistua tavoitteissaan. Shakki ei saa tuhoutua ja VALTAENEMMISTÖN tulee päästä joukkuekilpailuihin!
Voi luoja, nytkö se selvis että Pohjois-Suomen daltonit päättää kaikista kokoonpanoista?!
Lähetä kommentti