sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

HOF alkoi Jyväskylässä

Suomen suurin henkilökohtainen shakkiturnaus, Heart of Finland, 11. - 17.7.2011, on käynnistynyt. Paikalle on saapunut lähes 130 pelaajaa (127).

Pohjois-Suomesta ovat mukana Roope Kiuttu, Frans Valli, Aleksi Wallin, Pekka Sassi, Martti Luodonpää, Matti Sassi, Kauko Rantsi, Raimo Leukkunen, Jarmo Sikkilä, Kaarlo Jylhä-Ollila, Kari Davidsainen ja Kalle Mattila. Lisäksi mukana on Henri Kärki sekä aiemmin pohjoista edustanut Jyrki Parkkinen.

Järjestäjien pelaajalista lienee varmistunut. Siitä puuttui esimerkiksi Raimo Leukkunen. Hän pelasi ensimmäisellä kierroksella mustilla nappuloilla Timo Akkasta vastaan.

Tulossivut ja livepelit

Tuloksia 1. kierrokselta (Muiden kierrosten tulokset saa nopeammin ylläolevasta linkistä)

Mattila K - Rykov I            ½
Jylhä-Ollila K                 ½ (huili)
Sassi M                        ½ (huili)

2. kierroksen jälkeen pohjoisen pelaajista vain OSS:n Kauko Rantsi jatkaa 100 % tuloksella. Muille on tullut ainakin yksi tasuri. Taitaa kuitenkin käydä niin, että paras pohjoissuomalainen pelaaja löytyy kolmikosta Kiuttu, Valli tai Wallin.

3. kierroksella Aleksi ja Roope ohittivat Kaukon odotetusti. Fransin jääminen tasuriin oli yllätys. Frans saattoi pelata liian optimisesti joutuen jopa häviöasemaan, josta selvisi onnekkaasti. (Näin äkkiä arvioituna)

4. kierroksella Roope ja Frans voittivat. Aleksille sopi tasapeli Ular Laukin (elo yli 2400) kanssa. Kärjessä jatkaa yksinään Jari Järvenpää ja siten Roope jakaa 2. sijaa pistemäärällä 3,5/4.

5. kierroksella Aleksi ja Roope pelasivat tasan. Frans voitti ja tavoitti Roopen (4/5 p). Järvenpää otti pisteen Maxim Novakilta ja on jo pienellä karkumatkalla. Vorotnikov voitti Mertasen ja on nyt kakkosena Sulskisin kanssa (4,5/5 p).
Pekka Sassi saavutti  Aleksin voittamalla Alexander Simkinin (3,5/5 p).

6. kierroksella Aleksi, Frans ja Roope jatkoivat tasapeleillä. Fransin ja Roopen tasapelit olivat työn ja tuskan takana, Aleksi pääsi helpommalla. Järvenpää jatkaa maksimituloksella, kun ykkössijoitettu Sulskis kaatui. Lhead sai ensimmäisen voiton.

7. kierroksella Aleksi ja Frans pelasivat tasan, Roopelle tuli 1. tappio. Kärjessä ovat nyt Vorotkinov, Rantanen ja Järvenpää (6/7), seuraavina Agopov, Pohjala ja Sepman (5,5/7), sitten Anttila, Immonen, Pudas ja Valli sekä todennäköisesti Kiltti ja Sulskis (5/7). Niinpä Aleksin ja  Roopen sijaluku lienee 13.-n. (4,5/7)

8. kierroksella Aleksi ja Frans saivat puolikkaan ja Roope voitti pelinsä valkeilla. Roopen vastustaja Petri Jäntti (t)uhrasi 17. siirrossa kvaliteetin ja pian valkeilla olikin voittoasema. Peli kesti 34 siirtoa. Myös Pekka Sassi ja Raimo Leukkunen pelaavat aika vahvasti, kummallakin on 4,5/8 pistettä. Kärjessä on nyt  Yrjö (Matinpoika) Rantanen (7/8 p).

9. kierros on juuri alkanut. Oulun Shakkiseuran kova kolmikko, Kiuttu, Valli ja Wallin, järjestää jännitettävää  live-laudoilla tänäänkin 17.7.2011.
Frans ja Roope tasapeleihin. (Fransin pelistä oli tässä virheellinen kommentti, jonka ylläpitäjän oikeudella poistin.) Aleksi oli nyt kolmikon sankari voittamalla Pekka Kauppalan. Rantanen piti paikkansa kärjessä kukistamalla Sepmanin. Vorotnikov on kiinni jaetussa 2. sijassa ja sai sen lopulta voittamalla Ular Laukin.

Alla olevassa taulukossa seurataan Pohjois-Suomen pelaajien (+ Jyrki Parkkisen) pistekertymiä kierros kierrokselta. Taulukkoa päivitettiin säännöllisen epäsäännöllisesti, koska allekirjoittaneella oli ja on muitakin funktioita ja intressejä.
---

Nimi/kierros 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Yhteensä Sijoitus
Kiuttu Roope 0,5 1 1 1 0,5 0,5 0 1 0,5 6,0 10.
Valli Frans 0,5 1 0,5 1 1 0,5 0,5 0,5 0,5 6,0 12.
Wallin Aleksi 1 0,5 1 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 1 6,0 18.
Luodonpää Martti 0,5 0 0 0,5 0 1 0,5 0,5 0 3,0 108.
Sassi Pekka 0 0,5 1 1 1 0 0 1 0,5 5,0 48.
Sassi Matti 0,5 0 0 0,5 1 0,5 0 0 0,5 3,0 110.
Rantsi Kauko 1 1 0 0 0 0,5 0,5 0 0,5 3,5 94.
Sikkilä Jarmo 1 0 0 0 0 0 0,5 0,5 0 2,0 120.
Leukkunen Raimo 0 0 1 1 0 1 0,5 1 0 4,5 73.
Davidsainen Kari 0 1 0 0 1 0 0,5 0 1 3,5 102.
Jylhä-Ollila Kaarlo 0,5 0 0 0,5 0,5 0 1 0,5 0 3,0 112.
Mattila Kalle 0,5 0 0,5 0 0 0 0 1 0 2,0 121.
Kärki Henri 0 1 0 0 0,5 0 0 0 0 1,5 125.
Parkkinen Jyrki 0 0,5 0 1 1 1 0,5 0 1 5,0 49.
---
Sijoitukset, siis epäviralliset sellaiset, päivitettiin ensimmäisen kerran 4. kierroksen jälkeen.
7. kierroksen jälkeen 6 ensimmäistä oli puolen pisteen sisällä ja 6 seuraavaa on pisteen päässä. (Tässä peli Kiltti-Sulskis oli kesken asemassa, jossa valkealla K+R ja mustalla K+R+N tai sama suomenkielisillä lyhenteillä eli valkealla K+T, mustalla K+T+R. Peli päättyikin tasan 50 siirron säännöllä)

Tilanne 6. kierroksen jälkeen:
1) Jari Järvenpää 6/6 p, 2-3) Yrjö Rantanen ja Vladislav Vorotnikov  5/6 p, 4-17) Jouni Yrjölä, Roope Kiuttu, Frans Valli, Jyrki Kiltti, Kanep Meelis, Janne Mertanen, ym.. 4,5/6 p.
Tilanne 7. kierroksen  jälkeen:
1-3) Vorotkinov, Rantanen ja Järvenpää (6/7), 4-6) Agopov, Pohjala ja Sepman (5,5/7), 7-n) Anttila, Immonen, Pudas ja Valli sekä todennäköisesti Kiltti ja Sulskis (5/7).
Tilanne 8. kierroksen jälkeen:
1) Rantanen 7/8 p, 2-3) Agopov ja Sepman 6,5/8 p, 4-7) Sulskis, Järvenpää, Kanep ja Vorotnikov 6/8 p, 8-19) Kiuttu, Valli ja 10 muuta pelaajaa mm. WIM Evgenia Kuzevanova 5,5/8 p.
Tilanne 9. eli viimeisen kierroksen jälkeen:
1) Rantanen 8/9 p, 2-3) Agopov ja Vorotnikov 7/9 p , 4-7) Järvenpää, Kanep, Sepman ja Sulskis 6,5/9 p, 8-n) Aleksi, Frans, Roope ja moni muu..6/9 p.

Viralliset sijoitukset ovat ChessResults:n sivuilla, joilta ylläolevan taulukon sijaluvut napataan, jahka ne sinne tullee.

Tämän vuoden turnauksesta jää päällimmäisenä mieleen, että voittaja on suomalainen konkaripelaaja, GM Yrjö Rantanen. Myös OSS:n nuoret, Aleksi, Frans ja Roope, pelasivat vahvasti. Konkareista Pekka Sassi ja Jyrki Parkkinen ylittivät 50 % rajan ja Raimo Leukkunen sai tasan 50 %.

Turnauksessa käytetty kiihdytetty (Swiss.. Dutch) parien määritys aiheuttaa varmasti jälkikäteen aika lailla puhetta ja parran pärinää. Nimittäin pelaajat ovat tottuneet isoihin rankinglukueroihin turnauksen alussa.
Kun niitä tulee 3. - 5. kierroksilla tai turnauksen lopussa, niitä on vaikea purematta niellä.  Jäädään odottamaan shakkikansan reaktioita!

Turnausta seurataan myös ATEn blogissa. Siellä on hyvin valittu esitys nimenomaan OSS:n kolmikon vastustajille.